12 d’ag. 2008

Visita a Camp Perrin

Camp Perrin (Kamperen en creol) és un petit poble de la província del Sud-oest, prop de la ciutat de les Cayes. Podria dir que és el cul del món, però com que vinc de Karis, la veritat és que ja estic acostumat... :) La comunitat de Camp Perrin està fent actualment el seu pla de desenvolupament local, similar al que va aprovar Karis fa 2 anys. No obstant això, a Camp Perrin hi ha una institució que fa molt de temps que hi funciona. I molt be. Es tracta del Taller Escola, fundada fa uns 20 anys per un enginyer belga. Part del seu èxit durant aquests vint anys és degut a la proximitat amb què han tractat els problemes locals i la col•laboració amb altres Tallers Escola de Bèlgica, sobretot intercanvis tecnològics i de material.

al taller de mecanica

Les dues activitats principals del Taller Escola, com el seu nom indica, són la producció i la formació. La producció es basa sobretot en màquines agrícoles i per a la construcció, tant manuals com elèctriques. Amb aquesta producció és amb el que fan que la institució sigui autosuficient ja que envien les màquines per tot el país, treballant sobretot amb organitzacions dedicades al desenvolupament local. En quant a la formació, es dediquen a formar joves de tot Haití, que es desplacen fins a Camp Perrin per tal d’aprendre una professió que els pugui ser útil. La filosofia del Taller Escola sempre ha estat la d’aprendre mentre es fa, i per això tenen tallers de:

- Manipulació de metall a petita i gran escala
- Fundició
- Fusta
- Soldadura
- Pintura
- Materials per a la construcció
- Muntatge de màquines
- Mecànica
- Electrònica
molins portatils per blat de moro
carretes inacabades (pero chules, eh...)

M'agradaria destacar no només la feina que fan, amb moltíssim joves d'Haití, sinó que també procuren que el que fan sigui "bonic" al mateix temps que funcional. Dos exemples, aquesta taula i aquesta escala, pròpies del disseny més vanguardista europeu.

2 comentaris:

pilar cós ha dit...

doncs sí senyor!!!!! ja poden tancar les titulacions de disseny a Barcelona! no només la taula i l'escala, la porta! les reixetes... i les peces seriades, que guapes!
i, aquest enginyer belga... quina bona feina, no? l'escola de Karis pot ser un nou bon referent: construcció i reforestació, dos temes més que necessaris per tot el que vas explicant. a veure si poden començar en un plaç relativament curt de temps.
de moment, els assajos amb els projectes de cuines, letrines i de la caseta del cabrer és un bon començament, no?
seguirem els progressos.
sigueu molt feliços! i cuida't molt, roger

Marisé ha dit...

Hola Roger:
Menos mal que Pilar me ha dado las instrucciones precisas para poder acceder a tu blog. Mi torpeza con estas novedades no tiene límite. Por fín estoy aquí y como todavía no he podido leer nada, los comentarios los haré otro día. De momento, únicamente ¡GUAPO! ¿Estás bien? Te queremos. Hasta pronto.