22 de jul. 2008

De cuines i cabrits

Cada dia estem més liats, amb projectes amunt i avall. Hem anat fins a la secció comunal de Dlo Carice on s’ha iniciat un projecte de cooperativa per a la cria de cabrits. A partir de 5 cabrits de pura raça, creuant-los amb els cabrits locals, es millorarà la producció i la qualitat de la carn de cabrit. De la mateixa manera s’activarà una petita economia al voltant d’aquests animals.


Són chulos, eh...
La cura i vigilància d’aquests animals requereix que hi hagi una persona constantment al terreny. És per aquesta raó que ens han demanat de construir una petita vivenda i una cuina per a aquest treballador. Com que és un projecte petit, fàcilment abordable i que s’ha de construir en la major brevetat possible, ens el prenem com a projecte pilot per tal de començar a desenvolupar alguna nova tècnica. Provarem, amb un constructor d'aquí, de construir amb panells prefabricats tot el que no sigui estructura ... de moment. Poc a poc anirem mirant com aportar noves solucions.
El tema de les cuines ja el tenim pràcticament acabat, només falta comentar-ho un altre cop amb els coordinadors de l'SKDK i començar les obres de la primera. De moment ja estan fent els blocs; la única cosa clara que tenen és que s'ha de construir amb blocs de ciment... però hem de buscar una alternativa! Perquè cada 30 blocs es gasten 500 Gourdes (uns 8 euros) que més o menys són els diners necessaris per menjar quatre dies. L'alternativa, però, és la fusta, que està molt mal gestionada, provocant així la deforestació ràpida de la zona... Així que hem de pensar en dues coses: reduir al màxim l'ús del ciment, i millorar la gestió de la fusta. Almenys que plantin 4 arbres quan en tallin un...



La proposta que fem per a les cuines és a partir de l’estudi que hem fet anteriorment sobre les costums de la gent del poble, amb qui hem xerrat vàries vegades sobre el tema. El que pretenem és respectar les costums locals de cuinar a l’exterior o al porxo i asseguts, però afegint unes condicions higièniques adequades mitjançant la preparació d’un espai de treball. El principal problema de les cuines tancades és la calor que hi fa a dins i l’acumulació de fum. És per això, que l’espai que plantegem tancar és molt ventilat, alt i amb una xemeneia que succioni el fum dels fogons. Els fogons són de llenya, però sobre una base amb molta inèrcia tèrmica per tal d’augmentar el rendiment de la fusta.



Així que de moment, així estem. Preparant material i discutint els projectes amb els principals implicats (formadors de salut, promotors dels projectes, constructors, cuineres... i nosaltres) magnífic!

1 comentari:

pilar cós ha dit...

xula, xula, la cuina. hàbil, molt hàbil, la manera de fer-la, així, en u, amb els focs just sota la xemeneia alta exterior... guapíssima. miraré properes notícies per veure si poseu dibuixos de l'exterior.
el que no acabo d'entendre és com s'ho fan per cuinar assegudes... a terra, suposo... però es deu fer feixuc, no?
sigueu feliços.