4 de set. 2008

El meu primer huracà

Aquests últims dies he pogut experimentar una sensació nova per mi, estar dins un cicló tropical. Totes les meves teories sobre els vents, que no arriben a les muntanyes de Karis, resulta que són certes si el cicló no s'apropa gaire. Ara, si li dóna la gana d'entrar a l'illa pel nord est del país, ja em puc oblidar d'això. Tot va començar la nit de diumenge a dilluns, quan va començar a pujar el vent. Quan em vaig llevar vaig pensar que caram, quina cosa més rara això. Tant de vent no l'havia vist encara aquí però sí que me n'havien parlat. Deien que la temporada de ciclons comença el setembre i acaba el desembre; així que, puntualment, el vent es va presentar el dia 1 de setembre ben d'hora de la matinada i aquí segueix, dies després, sense haver parat ni un moment. No tinc un anemòmetre, però les imatges dels arbres corbats em recorden a una bona tramuntanada de la Costa Brava.

Mig dia més tard, a mitja tarda de dilluns, ha començat la pluja. Al principi suau, caient inclinada, fina i ordenada pel vent constant. Però de manera ben visible s'anava tornant cada cop més forta, més densa. I el vent més i més fort, amb constants canvis de direcció i ratxes molt fortes de tant en tant. Alguns arbres, ja cansats de resistir tanta estona han decidit rendir-se i tirar-se a terra a descansar, a veure si algú decideix replantar-los més tard. Alguns altres han dubtat massa i s'han partit per la meitat. Almenys de moment cap d'aquests arbres ha caigut sobre una casa, però un d'ells, al cap de mitja hora d'haver filmat com es movia a causa del vent, ha caigut, tot llarg al mig del pati dels veïns de davant.



Aquí deixo un petit homenatge pòstum a l'aguacater cansat (el llarg i prim de la dreta).


El vídeo d'abans i la foto de després.



Els veïns del costat, amb qui compartim pati, tenen ara mateix una estora de fulles de bananer. Uns sis o set arbres se'ls hi han partit per la meitat.

També he començat a recollir aigua... si l'altre dia vaig recollir un cub d'aigua de 30 litres, ara ja n'he omplert tres, en tres dies. Si tingués més cubs suposo que podria omplir-los fins a tenir aigua per al lavabo fins el dia de marxar d'Haití. Això si, l'aigua de la canyeria segueix espatllada... i a ningú se li acut fer un dipòsit d'aigua de pluja... si és gratis! (ara em surt la vena catalana...) Mentrestant el pati i els carrers s'han convertit en una piscina de fang, com aquelles que sortien a la tele amb noies en biquini barallant-s'hi a dins. I durant una estona que ha amainat una mica el vent i la pluja tornava a caure fineta, sense picar-te a la cara, he volgut sortir a fer un parell de fotos i m'he enfonsat fins al turmell. Així que res, m'he tret les sabates i els mitjons i apa... a passejar pel pati. Fins que he relliscat i he estat a punt de convertir-me en una de les lluitadores del fang, però sense cap altre contrincant que el meu poc equilibri. Així que tot emprenyat he decidit tornar a tancar-me dins de casa, amb sabatilles i xandall a llegir i escriure, com un senyorito. Però porto tres dies sense recórrer més de cinc metres sense xocar amb una paret, i això comença a cansar.

Vaig llegir just abans que comencés tot que després del Fay i el Gutav venia la Hannah, que encara era una tempesta tropical. Però no sé si s'haurà convertit en cicló o no. El que sí que sé és que ha estat una nova experiència ben curiosa, però... una mica de per favor! Ja sé que estem en temporada de pluges, però encara no he vist el sol. Que estem al Carib, no a Finlàndia! No podríem pactar almenys un dia de sol per cada dos de pluja?

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Bones Roger!

Potser us és útil fer un cop d'ull de tan en tant a la web del centre de predicció d'huracans http://www.nhc.noaa.gov

Sembla que el Hanna ja no us emprenyarà gaire, però potser l'Ike rasca la costa nord d'Haití demà i demà passat...

Espero que estigueu molt bé per allà. Aneu amb compte!!

Molts records,
Ignasi

Anònim ha dit...

Hola Roger!

Déu n'hi dó, paio! Tot just fa un parell de dies que els mitjans de comunicació d'aquí comencen a informar-ne amb més profunditat... i la veritat és que l'espectacle és com a mínim inquietant: pel que sembla, Haití s'ha converitit en el Meeting Point 2008 del Canvi Climàtic! Déu n'hi dó, déu n'hi dó!
Malgrat tot, és tranquil·litzador saber que entre tempesta i tempesta encara t'entretens amb guerres de fang al solitari...
En fi, vejam quan acaba de passar el mal temps. Mentrestant, continua a l'aguait d'arbres voladors i pluges horitzontals.
Salut!
Quim

Unknown ha dit...

Aix, aix, aix!!!

Esper que tot vagi bé enmig de ses ventades i ses aigües incontrolables! Des d'aquí estem pendents del que passa per aquella punta del món! Saps que aniria de bé si poguéssim repartir un poquet ses ventades, així tots en tendríem un poquet i no se les menjarien sempre ets mateixos! Ves alerta!!! :P

Roux ha dit...

Eps! Doncs si... tant bon punt podem ens connectem a http://espanol.weather.com/maps/actividades/intlesquiymontana/amrccaribsatlite_large.html i anem mirant... quan funciona internet! :)

Però per sort, a part dels arbres, no hi ha més danys... No obstant, he vist que el Hanna és petit comparat amb l'Ike... a veure què ens espera.

Fins aviat

pilar cós ha dit...

finalment els diaris i les noticies de tv prenen nota de l'estat d'emergència a Haití. Apart de que ens sentim implicats en el tema, "per la part que ens toca" sembla mentida que els països pobres no comptin alhora de fer ressó dels problemes que pateixen. Com diu el Quim, només compten "els romans", l'imperi. ai las!
Per una banda els ciclons, huracans, tormentes o com es digui el tema. La qüestió és la poca possibilitat de prevenció i la poquíssima possibilitat d'entomar les conseqüències dràmàtiques que seguèixen a les davallades i empantanades d'aigua. Gana, ferides i malaltíes.
Aquí ens preocupem de si la compra de cotxes ha baixat un 30/40%, si la gran estafa de la construcció arriba al seu final apoteòsic, si telefònica ens estafa a tots plegats, que si la pretesa nova llei de l'avortament és una maniobra de distracció del PSoe,que si podem fer trampa i ensenyar "educació de la ciudadanía" amb un suport extra de traducció simultània a l'anglés (i així posar-la dins les obligatòries de llèngua estrangera). Beneits de nosaltres! Quan aprendrem a valorar de nou el treball col·lectiu, planificat en funció del benestar i necessitats reals de tothom?
m'ha sortit la vena moralinesca. en fi!
mentrestant... què t'he de dir? supera la solitud, no t'embranquis en el desànim, percep i fes cas del perill, aixoplúga't el millor que puguis, no deixis de menjar i beure aigua (vena materna, je!) descriu i escriu el que veus, cuida't i seguim en contacte.
Com escrius té un grau poètic que ens meravella.
un petonasso i sigues feliç.

Ramon-SantsNord ha dit...

Suposo que en aquests moments només et puc animar a que cantis "El Pagès de l'Amor". Que no saps com fa la tornada? http://es.youtube.com/watch?v=ItgL7pdy9D4

Ànims!!