12 de set. 2008

pluges i tallers

Fa uns quants dies que per sort no tenim ciclons ni tempestes tropicals de tot el dia... Els vents i les pluges de tres dies sense parar han desaparegut per fi, tot i que deixant un rastre de destrucció i morts, sobretot a les parts baixes del país, les cosetes i les planes fèrtils d'arròs a Gonaïves. És allà on, ara, després dels ciclons s'estan trobant la realitat més dura, quan les aigües baixen i es descobreixen els cadàvers i el que queda de les cases, construides en zones pantanoses, sense cap estabilitat. Per sort aquí a Karis els desperfectes del Fay+Gustav+Hanna+Ike s'han limitat a uns quants arbres caiguts i desperfectes a algunes cases. Això ha estat a les zones més exposades al vent, que són les pitjors. Les cases, el problema principal ha estat el fang dels murs, que s'ha desfet amb l'aigua, perquè de l'aigua ningú se n'escapa! Però ni de bon tros ha estat com el que ha passat més al sud. Per sort, aquí les muntanyes ens protegeixen bastant. Així que ara hem tornat a la normalitat climàtica de la temporada de pluges al carib. Al matí sol, o mig enterenyinat. I a la tarda, evidentment, pluges. Pluges, com diria el Picó, localment fortes. I a vegades són tan locals, que passa el núvol, plou, ho inunda tot i no torna a ploure fins al cap d'una horeta. Per posar un punt alegre, poso un vídeo d'una tempesta piconiana... a través de la meva finestra, el cel blau i la pluja caient. Molt zen tot... verd, blau, aigua... Magnífic!



No he tingut molta estona per anar amunt i avall, només les meves visites a Dlo Carice, normals, mirant com la caseta poc a poc va acabant una fase i començant la següent. Durant les tardes de pluja he estat bastant concentrat preparant la formació sobre territori i la de tecnologies. Poc a poc, el mínim esquema que vam acordar amb el Leonel (responsable d'activitats de l'SKDK) va agafant cos. La formació durarà dos dies i cada dia seran dues sessions d'unes 3 hores cada una. I tot en creol, jijiji, quins nervis! Però ja gairebé tinc totes les paraules claus apreses. També m'ajuda el fet d'anar-ho explicant a un i altre... i més o menys em van dient com s'escriuen les paraules o com es diu tal o qual cosa. Pels que vulgueu practicar el vostre creol, us poso l'esquema, jajaja a veure què us sembla!

Kad atelye fomasyon sou amenajman teritwa.

1.ekilib nan jesyon teritwa

.Definisyon (ekspoze,reyaksyon moun yo) 30 minit
.Vizyon jeneral sou itilizasyon espas la. ( Metod n ap bezwen yon kat ,n ap mete sa nou genyen sou kat la) 2 ed tan
.Itilizasyon ideyal espas komin karis la (mete plis lod) ,refleksyon sou pwoblem yo epi gade solisyon ki dwe pote yo 1ed tan
.Agrandisman vil karis la /itilizasyon ,ki espas lib epi ki posibilite espas sa yo ofri (kat vil ),kek lide sou kouman agrandi yon vil dlo,elektrisite,espas kominote ,baraj,espas lib 2ed tan

2.Opotinite teritwa pou konstriksyon.

.Entrodiksyon jeneral (ekspoze,reyaksyon moun yo),pou ki sa yon nouvel teknoliji,espas meri a 1ed tan
.Definisyon sou sa nou rele yon teknoloji apwopriye ,ki fakte pou rezoud pwoblem anvan,volonte,mwayen,materyel ak teknoloji a. 1 ed tan 30
.Konparezon teknolji ,blok ak tochi.tol ak pay ,1h 30 minit
.Pwopozisyon teknoloji apwopriye. (blok te konprime). 2 ed tan


En moments de clarianes, me'n vaig corrent a l'SKDK i obro el mail versió html de gmail. És a dir, per connexions super lentes que han d'atravessar núvols i pluges vàries. I si hi ha sort, potser obrir el diari i gravar-me ràpidament unes quantes notícies en un word per llegir-les després a casa. Avui, Diada Nacional de Catalunya, ho he celebrat esmorzant amb un pa amb oli i sal (a falta de tomàquet...)

1 comentari:

pilar cós ha dit...

pos si. si ho mires escrit, rien de rien, si ho llegeixes en veu alta... sort que visc sola! aleshores s'entenen algunes paraules!
tot és posar-s'hi, oi? ara, fer unes sessions per debatre amb els formadors... això ja és tela!
aúpa, esperem que vagi mooolt bé.

Aquí tots hem patit i molt pels ciclons i huracans... tot i que, evidentment, ens han escatimat notícies.¨´Es el de sempre, la pobresa no atrau, i menys els seus problemes. Avui els diaris van plens de l'Ike a texas ials Usa en general... han declarat aquelles zones de desastre... i és cert, però almenys han pogut ser evacuats en condicions, tindran ajudes de veritat i en un plis plas l'exèrcit es dignarà a treballar-hi de valent. Imatges que he vist de Gonaïves per internet... deixen el cor i l'ànima esglaïats. Evacuació vol dir pósa't a caminar entre el fang com puguis i cap on el senderi et porti... amb qué? amb un cossi amb quatre perols com a preudes pertinences. I les criatures... i vinga cadàvers... no hi ha dret de tanta injustícia al món, no hi ha dret!
I aquí que pensen donar subvencions a les empreses de construcció perquè no facin fallida... com si tos els "poceros" de torn i els corresponents julianes muñoces no s'hagin forrat de per vida i per a les seves successives reencarnacions. M'indigna!, m'indigna que no els facin pagar per tot el diner que han robat i per tota la disbauxa econòmica que han ajudat a generar! No hi ha dret. L'excusa? que generen molts llocs de treball i molta riquesa... serà possible tal engany? hipòcrites, fastigosos, lladres, especuladors... estic encesa. torna al meu cap la sàbia tornada del raimon del "no, jo no sóc d'eixer mon...", però sí! sí que ho som i també en som responsables. Merda! I el pitjor, el que diu un informe (sobre estadístiques d'edat) no cal anar a l'àfrica... en una mateixa ciutrat, a glasgow, concretament, la diferència d'esperança de vida entre els homes de dos barris de la mateixa ciutat és de.......... 20 anys!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
i vinga programes de tomates, de xq no te callas, de tengo una pregunta para usted... en el fons són el mateix... i vinga anuncis de 20 segons per consumir millor i vinga educaciones alternativas para la ciudadanía i aquí no removamos la memòria de vuestros muertos! i jiji, jaja, el mundo és de los individuos y sus libertades.
tinc un bon diumenge, oi?... o potser és que s'acosta una setmana curiosa... començament de rutines a la ciutat, escoles, trànsit...
en fi.
que ja les he dites, per variar.
de totes maneres, disfruta de les obres que van creixent, de cada minut que et reclama l'atenció, de cada fulla diferent, de cada bestiola, de cada mirada curiosa.
mentrestant, sigues feliç, és de les poques maneres que podràs, també fer feliç a altres aprop teu. no deixis la il·lusió per fer i per no apalancar-te.
un petonasso i fins aviat