30 de maig 2008

La crisi alimentària d'Haití (i mundial...)


No era la meva intenció comentar en aquest bloc notícies d'altres llocs. Però en aquest cas, m'agradaria destacar un article sobre aquesta crisi alimentària que fa poc que es veu als mitjans de comunicació, però que ja fa temps que es respira. Sobretot en països com Haití on, tot i el clima que tenen, la qualitat de la terra i l'espai agrícola, han d'importar més de la meitat del menjar que consumeixen.

El banc mundial no ajuda gaire a solucionar la crisi, més aviat al contrari, sembla que sempre miri d'afavorir el més ric i empobrir el que ja és pobre. Afavorir les importacions en països en vies de desenvolupament, enlloc d'ajudar a millorar la pròpia producció em sembla si més no, criticable.

Molt malament em sembla també l'estratègia i la falta d'ètica les empreses que investiguen la producció de biocombustible, acaparant la producció mundial, fent així que els preus d'aliments bàsics pugin sense raó. La FAO ha valorat aquest augment en un 30% dels preus actuals! És similar a l'estratègia que fan servir els productors de petroli, retenir la producció, fer que l'oferta baixi per, així, augmentar el preu. Però clar, no podem comparar el petroli amb els aliments bàsics com el blat de moro o l'arròs.

Deixo aquí l'enllaç d'un article trobat a ADITAL, un portal de notícies d'amèrica llatina i el carib, que descriu molt bé què podem treure d'una crisi com la que estan patint països com Haití.

Haití - Lecciones de una crisis
Por Gonzalo Fanjul
Coordinador de Investigaciones de Intermón-Oxfam


Los habitantes de los barrios más pobres de Puerto Príncipe y de otras poblaciones haitianas salen a la calle para protestar por el precio de los alimentos. Las protestas son de tal calibre que han conseguido lo que antes sólo habían logrado las asonadas militares: forzar la renuncia de un primer ministro. La opinión pública internacional exige medidas para proteger a Haití y a otros muchos países pobres de una crisis alimentaria inminente, y se suceden las iniciativas para acelerar la provisión de alimentos y atender la emergencia. Son medidas urgentes e imprescindibles, pero no deben esconder el debate sobre las causas de esta situación. ¿Qué lecciones podemos aprender de esta crisis para no cometer los mismos errores en el futuro?
.....